Przepis na: Spaghetti z tuńczykiem i cukinią

By | 21:35 8 comments

Kto nie lubi wciągać długaśnych nitek makaronu, skąpanych w ulubionym sosie i oczywiście z dodatkiem mięsa? Chyba niewielu. Niestety, kaloryczne dodatki, takie jak gotowe sosy czy ser sprawiają, że danie to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Dlatego dziś mam dla Was przepis na zdrowszą wersję spaghetti. Osobiście mogłabym je jeść codziennie, uwielbiam cukinię i tuńczyka, a to właśnie główne składniki tej potrawy. Jest to również idealna alternatywa dla wegetarian.



Danie jest łatwe w przygotowaniu i jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut - każdy etap pokazałam na zdjęciach. :)


Przepis na 3 porcje.

Czego potrzebujemy? - składniki

makaron - najlepiej razowy (produkowany z mąki z pełnego ziarna),
3 średniej wielkości cukinie,
2 puszki rozdrobnionego w wodzie/oleju tuńczyka (jedna to ok. 185 g),
1 śmietana (ok. 300 ml)
1 średniej wielkości cebula,
oregano, bazylia,
sól i pieprz, (opcjonalnie vegeta),
oliwa lub olej.

Sposób przygotowania

Cukinię kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy aż puści soki.

 
Na rozgrzany olej (ja używam kokosowego, by było bardziej zdrowo; uwaga - oliwa z oliwek może nadać potrawie lekko gorzkiego smaku) wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż do zeszklenia. 
  

W tym czasie w osolonej wodzie (pamiętajcie, by wodę solić dopiero kiedy będzie gorąca, w przeciwnym razie sól może zniszczyć dno garnka) możemy zacząć gotować makaron, dodajemy przy tym łyżkę oleju by się nie sklejał.

Do zeszklonej cebulki dorzucamy odsączoną z soków cukinię (dobrze jest ją wytrzeć w papierowy ręcznik), dodajemy przyprawy - w tym momencie nie zapominamy o ziołach, które odgrywają w tej potrawie ważną rolę - po czym całość mieszamy i smażymy do miękkości (aż ściemnieje).


Kiedy cukinia zmięknie, dodajemy tuńczyka i mieszamy. Po chwili wlewamy śmietanę i ponownie mieszamy - całość przez chwilę trzymamy na ogniu, uważając by śmietana się nie zważyła.



Makaron odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Spaghetti gotowe do podania, smacznego!




Znałyście ten przepis? 
A może macie inne propozycje na podanie spaghetti?



Pozdrawiam Was serdecznie,

HM


Nowszy post Starszy post Strona główna

8 komentarzy :

  1. Pysznie wygląda :) ostatnio chodzi za mną spaghetti, ale nie chciałam kolejny raz wracać do tradycyjnego bolognese czy carbonary ;) przepis zapisuję i wykorzystam w najbliższym czasie, tym bardziej, że uwielbiam tuńczyka i różne wariacje na jego temat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać czy Ci smakowało. :)

      Usuń
  2. Podoba mi się ten przepis ;) Wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię potrawy z makaronem, więc ten przepis na pewno mi sie przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny! Osobiście lubię makaron z cukinią i sosem sojowym :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować ten przepis :) a do tuńczyka bardzo lubię kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń